torsdag den 19. oktober 2017

Man bør forhøje domkirketårnet

Frem til at bygningsindustrien slog igennem med højhuse i begyndelsen af det 20. århundrede, var verdens højeste bygninger altid kirker, basilisker eller katedraler, hvis man altså ikke tæller pyramiderne i Giza med selvfølgelig.

Her i Aarhus er domkirken også byens højeste bygning med dets tårn på 96 meter (den næsthøjeste bygning er Aarhus City Tower på 94 meter). Hvis kommunens planer bliver ført ud i livet, så beholder domkirken desværre ikke den titel mange år endnu, da man på Aarhus Ø er i gang med at opføre et ’Lighthouse’-projekt, med et 128 meter højt hus som afslutning på projektet, en bygning der også vil blive Danmarks højeste bygning.

Den nuværende domkirkebygning er fra 1420’erne, og har været byens højeste bygning siden da, men med højhuskulturen vi har i verden i dag, har kirken måttet kæmpe for sin titel, ikke mindst i 60’erne/70’erne da højhuskulturen i Danmark var på sit højeste, men bestemt også efter årtusindeskiftet, da Aarhus kommune indledte en ny æra i byens højhusplanlægning.

Hver gang domkirken er undergået større renovering har man forhøjet tårnet med et par meter ekstra, sidste gang var i 1930’erne. Mon ikke det snart er ved at være på tide igen at lægge et par meter på tårnet?

Af praktiske årsager tænker jeg, da kirketårnet jo også fungerer som et klokketårn, men alle de 60-90 meter høje bygninger der er dukket op i Medtby’n siden 1930’erne spærrer jo ligesom for udsigten til klokketårnet iggå’. Og hvad nytte er et klokketårn, hvis man ikke kan se hvad klokken er?

Hvis domkirketårnet skal beholde sin titel som Aarhus’ højeste bygning, så skal der lægges minimum 33 meter på tårnet inden at ’Lighthouse’-bygninger står færdige, og det er højst usandsynligt, men man kan da sagtens lægge nogle 20 meter til tårnet, sår’n at man rent faktisk kan se tårnet på afstand (og ikke kun toppen af spirret).

Jeg gik en tur rundt i Medtby’n og tog et billede af domkirken hver gang jeg kunne finde en vinkel hvor man rent faktisk kan se uret. Langt de fleste kommer fra Havnearealerne, øst for kirken, fra vest er der enkelte glimt langs Langelandsgade, men ikke mange. Mange flere steder kan man godt se toppen af spirret, men hvis du ikke står højt på en af bakkerne ud af byen (f.eks. Randersvej) eller nede ved havnearealerne, så er der alt for mange vinkler hvor man slet ikke kan se domkirken. Og det er altså synd.

1: AUH Nørrebrogade

2: Nørrebrogade/Nørre Boulevard

3: Mejlgade/Molsgade
4: Nørrebrogade/Nørregade

5: Nørrebrogade/Mejlgade

6: Havnearealerne/NSI Navitas (Nordsiden)

7: Havnearealerne/NASI Navitas (Sydsiden) - A

8: Havnearealerne/NSI Navitas (Sydsiden) - B

9: Havnearealerne/Skolebakken

10: Havnearealerne/Skolebakken/Kongelige Toldhus

11: Havnearealerne/Kongelige Toldhus - A

12: Havnearealerne/Kongelige Toldhus - B

13: Dokk1 (Nordsiden)

14: Dokk1 (Hovedindgang)

15: Dokk1 (Sydsiden) - A

16: Dokk1 (Sydsiden) - B

17: Rutebilstationen

18: Salling Rooftops

19: Salling

20: Skt. Clements Torv

21: Lille Torv
22: Lilletorv/Vestergade
23: Langelandsgade/Vestervang - A
24: Langelandsgade/Vestervang - B
25: Langelandsgade/Ny Munkegade

Bonus: Panorama fra Salling Rooftops

Ingen kommentarer:

Send en kommentar