torsdag den 25. juli 2024

15 interessante øjeblikke i Young Jedi Adventures

 Young Jedi Adventures (YJA) er en animeret Star Wars serie på Disney+ designet for børnehavebørn. Den er lavet med henblik på at små børn kan introduceres til Star Wars og samtidig give nogle gode livslektioner, da det er det Jedier bør leve op til - omend de ikke gør det i filmene. Serien er sat i den tidsperiode som kaldes 'The High Republic' - en tidsperiode skabt i bøgerne - og foregår 200 år før 'Episode I: Den Usynlige Fjende'.

Serien følger 3 Jedi Younglings - de yngste jedibørn, som får den generelle undervisning, før de får en specifikt udvalgt læremester - Kai Brightstar - en menneskedreng med stor eventyrlyst og høje ambitioner om at blive en af de største jedimestre nogensinde - Lys Solay - en pantorapige, som elsker dyr og let bliver distraheret - og Nubs - en poobadreng, blød som en bamse, stærk som superman og samtidig en gartner. De tre unge jedier bliver sendt til jeditemplet på planeten Tenoo, hvor de, og andre jediunger, får undervisning af jedimester Zannah Zia, og møder deres bedste ven, transportpiloten Nash Durango. Herfra kommer de ud på mange eventyr, hvor de blandt andet møder deres nemesis, den unge pirat Taborr Val Dorn, og hans besætning EB3 og Pord.

Da sæson 2 nu er blevet annonceret og udkommer i august, tænkte jeg at se sæson 1 igennem, og finde de ting jeg kunne lide ved serien, i kronologisk rækkefølge.

1. Lys and the Snowy Mountain Rescue: Wellagrin


Lys elsker dyr, så der er mange interessante væsener de unge Jedi møder på deres forskellige eventyr. På planeten Andraven bliver de gode venner med Gumar og Jam som hyrder Wellagriner - Nogle store søko lignende væsener med med to sæt stødtænder, og andefødder. Wellagrin kan svømme i sne, og bliver hyrdet rundt ved hjælp af en hyrdefløjte.

2. The Jellyfruit Pursuit:


Taborr og hans besætning stjæler en hel høst Geléfrugt for at sælge til andre pirater. Geléfrugten skal egentligt bruges til en festival hvor hele formålet er at dele med hinanden og sprede venskab. Jedierne må klæde sig ud som pirater, for at kunne komme tæt på Taborr. Da de vinder frugterne tilbage, bliver Nash fyldt med festivalens ånd, og deler en frugt med Taborr som bliver stum og overvejer festivalens mening, inden han bliver selvisk igen og ikke vil dele sin frugt med sin besætning.

3. Squadron: Jedi Vectors



Disse Jedifly blev skabt til High Republic-bøgerne og tegneserierne, og som en der har læst dem alle, er det stort at se dem i bevægelse.

4. The Jedi and The Thief: Mester Zias fortid

Mester Zia er bekymret for de unge jediers påfund om at klæde en droide ud som piraten Taborr, så de kan lære at slås bedre. Hun tager Kai med på en mission så hun kan lære ham at det ikke er noget jedi gør, angreb skal altid være sidste mulighed. Under missionen lærer Kai hvor meget Mester Zia var ligesom ham, da hun selv var en Youngling, og hvordan hun selv havde en rival i tyven Ace, som hun troede kun kunne være ond. Kai lærer at Ace faktisk ikke er en ond person, selvom hun er en tyv der stjæler fra andre, og han lærer at tro på at folk kan forandre sig. Og hvem ved? Måske kan Taborr en dag også blive en god person?

5. The Princess and the Jedi: Royale problemer

Nash hyres til at transportere en prinsesse hjem til sin fars fødselsdagsfest. Prinsesse Inaya er opvokset med at alle vil gøre alt for hende, men hun vil gerne selv. Hun oplever at folk ikke tager hendes forslag alvorligt, for hun er jo bare en prinsesse, hvorfra skulle hun vide hvad der er galt med skibet? Som vi lærer senere i sæsonen, så er det nogle af de samme ting som Taboor har problemer med, og det er derfor han blev pirat.

6. Off the Rails: Taborr's konflikt

Mens de er ved at eskortere en togtransport træstammer, bliver de unge Jedier angrebet af Taborr og hans piratbande. Kai og Taborr bliver adskilt fra resten, og hvis de vil tilbage til deres respektive venner, så må de arbejde sammen. Kai viser hvor meget han har lært de sidste par måneder idet at han ikke er så impulsiv mere, men har overskud til at tage den med ro og observere omgivelserne for en løsning til deres situation. Taborr viser sine evner i slicing - hvad Star Wars universet kalder hacking - og formår at få deres togvogn til at køre igen. De to får lidt tid til at tale sammen, og lære lidt om hinanden, og da Taborr får at vide at træstammetransporten er beregnet til at skabe nye hjem for folk uden hjem, begynder Kai at kunne føle et ønske om at hjælpe de hjemløse inde i Taborr. Da de formår at mødes med deres venner igen, slår Taborr Kai ud, men vælger at forsvinde derfra med sine venner, uden træstammerne. De unge jedier er forvirrede ved Taborrs handlinger, og spekulerer på at der måske er mere til ham, end hvad de troede?

7. The Thieves of Thanarka: Historiestenen

Historiestenen er en magisk sten som kan optage historie, og bruges til at undervise et folks historie.

8. Charhound Chase: Loden Greatstorm, Bell Zattifar og Ember

Jeditemplet på Tenoo får besøg af Jedigæsteundervisere. Loden, Bell og Ember er figurer fra bøgerne, og det er altid så belønende en følelse når personer fra et medium dukker op i et andet. Men disse bogfigurer dukker ikke kun op fordi de er fan-favoritter. Bell, som en lærling, har meget at lære Kai, om det at være lærling, og han hjælper Kai med at skrue ned for tempoet. Hvis du tager den med ro, viser tålmodighed, så vil løsninger ofte vise sig selv for dig.

9. An Adventure with Yoda: Nihil

På mission med Mester Yoda, bliver Jediungerne kaldt til at hjælpe en ven som bliver berøvet af pirater (specifikt Marauders). Man kan se fra deres logo, at disse pirater er medlemmer af Nihil-gruppen fra bøgerne. I bøgerne er de modbydelige og afskyelige, men da dette er et tv-program lavet hovedsageligt for børnehavebørn, så er de ikke lige så farlige her. Dog, stadig en sejt at se dem repræsenteret her, før de virkleig bliver berømte i Galaksen.

10. The Talon Takeover: Taborr fanget

Da deres fly bliver kapret af Gangulpiraterne, bliver Taborr fanget med det. Hans besætning EB3 og Pord søger hjælp hos Jediungerne. Taborr lytter aldrig til dem, så da Jedierne gør bliver de helt forbavsede. Efter at han er reddet begynder Taborr på at være sødere ved dem, og erkender at han sjældent siger tak til dem.

11. Life Day: Life Day

Det er altid en underlig sjov følelse når Star Wars Holiday Special fra 1978 bliver refereret. Den var en laaaaaang og keeddeelliigg fiasko, og er aldrig blevet officielt udgivet siden den ene gang den blev vist på tv. Dog skabte den en håndfuld ting, som er blevet anerkendt mange gange siden, såsom: Boba Fett, Chewbaccas familie, og Wookiee-hjemplaneten Kashyyyk (som den gang blev udtalt "Kazook", men i dag "Ka'shiik"). Den skabte også Wookieeernes store helligdag - Life Day - som er en blanding af Jul og Thanksgiving - Star Wars Holiday Special blev vist på tv d. 17 november, i tide til Thanksgiving.

12. Raxlo Strikes Back: Raxlo reformed?

Jediungerne har flere møder med gozzoen Raxlo i løbet af serien, denne gang finder de Raxlo igen, igen i gang med at ødelægge naturen for at høste sjældne mineraler. Denne gang går det ud over Wellagrinernes rugested, så æggene ikke kan udklækkes. Raxlo er nedslået, men bliver venner med en af de nyudklækkede Wellagrinunger, og Wellagrinhyrden Gumar viser ham et sted hvor han kan høste uden at det kommer naturen til skade.

13. Aftershock: Prins Cyrus

Planeten Vundulla er blevet ramt af et jordskælv, og indbyggerne har brug for forsyninger til at genopbygge, men kongen og dronningen har ikke givet svar. Prins Cyrus er mystisk nervøs, da han ser Jedierne ved slottet. Han er en prins der mener at han er over alle, undtagen sine forældre som aldrig lytter til ham. Da han ser ødelæggelserne i byen, bliver han overrasket og lover en lille pige at han nok skal ordne det hele. Cyrus og Kai tager til den kongelige Fathier-farm og snupper forsyninger derfra. Cyrus viser sig at være meget ferm med våben, og kløgtig mod sikkerhedsdroiderne. Da han bringer forsyningerne til landsbyen, bliver han hyldet for sin gerning, noget som han aldrig har oplevet før. Da Kai officielt introducerer sig selv, tøver han lidt, før han giver ham hånden. Han virker til at have en indelukket vrede og afsky mod Kai, men hvorfor mon?

14. The Caves of Batuu: Force-visioner

På besøg hos Batuu-Jeditemplet, bliver Kai skuffet over at han ikke kan udføre en Lyssværdstræningsrutine perfekt, og er helt nedslået. Mester Drowe tager ham derfor på en udflugt til en hule. Star Wars nørder ved med det samme hvad slags hule det er, en hvor Kraften vil give ham en lektion i ikke at gå for meget op i at være perfekt. Kai får visioner af flere af hans venner, som gerne vil øve færdighedsrutiner med ham, men hans perfektionisme kommer hele tiden i vejen, og han fejler. Da Kai har svært ved at forstå sine venner, får han et nyt syn med Taborr for at slå det ind i hovedet på ham. "Du vil aldrig blive perfekt, og hvis du bliver ved med at jage den perfektionisme, så mister du dig selv". Kai begynder endelig at forstå at lægge perfektionismen til side, så hans sidste syn har Mester Yoda fortælle ham hvorfor han tror på ham. "Fordi Du er Dig". Kai vågner fra alle synene, og møder Mester Drowe uden for hulen med fornyet mod.

15. The Prince and the Pirate: Taboors identitet

Starlight Beacon - den Galaktiske Republiks store rumstation designet til bedre at forbinde galaksens ydre områder - skal indvies. Taborr ønsker at stjæle dedikationsplakken, og udnytter situationen hvor Jediernes ven prins Cyrus er blevet væk. Da han hører hvor meget Jedierne ønsker at redde Cyrus, og er næsten ligeglade med plakken, er Taborr lige ved at tage sin hjelm af og afsløre sin identitet, men lover i stedet at befri Cyrus, hvis Jedierne lader ham gå, uden at følge efter ham.


Det var så en liste over nogle af mine yndlingsøjeblikke i sæson 1, og jeg ser frem til at se hvad der vil
ske i sæson 2. Den scene hvor sæson 1 afsluttede - indvielsen af Starlight Beacon - er et øjeblik, som indleder kæmpe destruktion og hærværk over galaksen i bøgerne, ledt af Nihil-gruppen jeg nævnte tidligere. Jeg forventer ikke at sæson 2 kommer til at bruge meget tid på referere til bøgerne, da dette er et show for børnehavebørn, og Nihil angrebene er modbydelige på dette tidspunkt, så jeg er spændt på hvad slags eventyr jediungerne kommer ud på fremover.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar