torsdag den 8. december 2016

Arkivfejden - Update

Her kommer en opdatering til arkivfejden jeg skrev om i september.

Siden 30. september er der kommet nogle mail/brevvekslinger mellem de danske slægtsforskerforeninger og rigsarkivar Asbjørn Hellum frem.

Det er i disse breve at vi finder skriftlige kilder til besparelsesforslaget om ”at ændre eller fjerne muligheden for fjernlån”, eller med formand for DIS-Danmark Georg Brandt Christensens ord ”Vi har med bekymring erfaret, at Rigsarkivet som besparelsesforslag for 217 har medtaget nedlæggelsen af fjernlån.
Vi vil gerne protestere mod dette tiltag og fremsender derfor en begrundet protest.” (sendt 12. september 2016 20:25)

Asbjørn Hellums svar til de breve, og alle andre, er bare at give ret i at Rigsarkivet ”som andre kulturinstitutioner” er ”pålagt at reducereomkostningerne med 2% hvert år”. Han hverken bekræfter eller benægter at forslaget har været bragt på bane, eller om det er en reel trussel.

12. oktober var jeg med til et møde på Uni hvor vi snakkede om de seneste ting der var kommet frem i de to forgangne uger.

Ø  Besparelserne for 2017 var kommet på plads, og ville ikke omhandle lukning af fjernlån endnu, men måske kommer det op igen. I stedet ville det omhandle forringede åbningstider på arkiverne; kun åbent tre dage om ugen fra kl. 09-16
Ø  Der havde været møde i bestyrelsen for ’Forening Læsesal til Aarhus’, som blev oprettet i foråret af studerende, lokalhistorikere, slægtsforskere og andre historieinteresserede, for at få en læsesal til Aarhus så man kunne bestille fjernlån til den sal og så læse dér. Formanden er Lars Nikolajsen, en lokalhistoriker, og er en af dem som har de bedste kontakter til hvad der nu foregår på Rigsarkivet.
På bestyrelsesmødet blev det fremlagt at Lars Nikolajsen og Gunvor Platou (Historiestuderende på 7. semester, som også sidder i bestyrelsen) havde været til møde med kulturrådmand Rabih i slutningen af august/starten af september. De var ret positive for sagen. Der er tilsyneladende mange som aldrig får et svar, men det virkede som at kulturrådet blev bekendt med hvor vigtig, det egentlig er.
Ø  Der blev enighed i kulturudvalget om at bakke sagen op, og tage kontakt til Uni, men vi kommer ingen vegne hvis vi stadig mangler Rigsarkivarens godkendelse, og det var nok en idé at holde kulturudvalget i ilden, for ellers risikerer vi at de mister interessen.
Lokalhistorikeren har gjort en stor del af arbejdet, men de er også pensionister for det meste. De har et netværk som binder slægtsforskere og arkivarer sammen.
Som der står i mødereferatet ”Byrådet løber panden mod muren hos rigsarkivaren -> sagen strander”.
Ø  Der blev fordelt et udvalg som skulle tage kontakt til de andre universiteter, og måske se om det kunne lade sig gøre at få KU med, om ikke andet så af solidaritet.

Den forringede åbningstid betyder bl.a. at arkiverne har helt lukket om lørdagen pr. 1. januar, og det ville jo ellers være den mest åbenlyse dag for en studerende at rejse til Viborg og bruge dagen på at læse de arkivalier han/hun skal bruge til sit bachelorprojekt/Speciale. Men nej, du må nøjes med tirsdag, onsdag og torsdag. Gud forbyde at du har undervisning en af de dage.

Her må jeg jo nok gøre opmærksom på de nye åbningstider pr. 1. januar; jf. Rigsarkivets hjemmeside.[1]

·         Aabenraa                      Tirsdag og onsdag                      kl. 10-15
·         Odense                          Onsdag og torsdag                    kl. 10-15
·         Viborg                             Tirsdag-torsdag                           kl. 9-16
·         København                   Tirsdag-torsdag                           kl. 9-16 og fredag kl. 9-13

Her kan vi se at selvom Viborgs åbningstider bliver (hårdt) indskrænket, så er det arkiv dog heldigere end Aabenraa og Odense. Med Lars Nikolajsens ord: ”Godt nok er der digitaliseret en del arkivalier, men det vil være en utopi at tro, at det kan tilfredsstille brugerne.”[2]

Et tegn der kunne tyde på at Rigsarkivar Asbjørn Hellum bare ikke vil lytte til protesterne mod de hårde besparelser, der i sin tid var skyld i at Erhvervsarkivet blev lukket sidste år, er at, en af hans årsager til at lukke Erhvervsarkivet var at bygningen var gammel og fugtig, trods modsigelser fra renovatørerne. Nu, da flere af Aarhus foreningers egne arkivalier er begyndt at komme hjem igen, er det sjovt nok meningen at de skal opbevares i selvsamme bygning som Rigsarkivaren mente, var aldeles uegnet til formålet.

Da Aarhus byråd i medio oktober fordelte den kulturpulje der er beregnet til 2017, hvor Aarhus jo skal være europæisk kulturhovedstad, var der ikke afsat penge til en læsesal. Det har højst sandsynligt at gøre med at få et svar fra Rigsarkivar Asbjørn Hellum, om hvad han vil forlange for at få en læsesal til Aarhus. ”Det har han ellers haft masser af tid til, men ting tager jo som bekendt tid, og i Rigsarkivet tager ting åbenbart meget, meget lang tid.” – Lars Nikolajsen.

Som kort nævnt skal Aarhus i 2017 være europæisk kulturhovedstad, hvorfor man har planlagt at letbanen skal være færdig inden for de første måneder, selvom, at det kunne se ud som arbejdet er begyndt at gå i stå, og seværdigheden ”Aarhus fortæller” i Den Gamle By, der skal give et indblik i Aarhus bys historie fra vikingetidens ”Aros” gennem middelalderens købstad frem til dags dato, forventes færdig omkring april.

"Kultur handler om noget nyt og inspirerende, men også om, hvad vi kan holde fast i efterfølgende." Dette var (daværende) kulturminister Bertel Haarders ord ved annonceringen af kulturprogrammet. [3]Godt nok sjovt at Aarhus som kulturhovedstad ikke kan få lov til at holde fast i sin kultur.
Lars Nikolajsen har skrevet om paradokset der er at Aarhus skal være kulturhovedstad, trods den tabte kultur, og det kan læses her: https://www.aarhus.dk/~/media/eDoc/2/7/9/2797325-4448112-1-pdf.pdf

I løbet af november har flere 3. semesterstuderende fået deres første møde med #arkivliv’et, og har dermed personligt mærket hvor’n arkivsituationen er her i byen, og hvis der ikke kan blive gjort noget ved det, risikerer vi bare at situationen bliver forringet mere for hvert år der går. Jeg kan sige, at jeg i hvert fald ikke ser for meget frem til at skulle begynde mit #arkivliv næste år, hvis ikke der snart kan ske nogle gode nyheder inden for sagen.

5. december blev der afholdt et møde i ’Forening Læsesal til Aarhus’, hvor der skulle drøftes følgende:
- 1) Hvilke initiativer bør vi nu tage?
- 2) Hvordan kan vi koble det med kulturhovedstadsprojektet 2017?
- 3) Indkaldelse til generalforsamling (fastsættelse af dato og sted samt dagsorden)
Da jeg selv var beskæftiget et andet sted, kan jeg kun videregive referatet af mødet, jeg selv har fået af Gunvor:

-          Brev til kulturminister Bertel Haarder fra Aarhus Byråd i starten af september. Ved slutningen af november var der endnu ikke kommet svar, og nu har vi en ny kulturminister i Mette Bock.
-          Rygterne går nu på at der bliver nedsat et arkivlovsudvalg af embedsmænd, hvilket vil sige at der stort set bliver mørklagt over de informationer vi kan få. Asbjørn Hellum sidder nok som formand for udvalget, og udvalgsarbejdet anslås til 1-1,5 år, så vi har god tid til at få gjort noget ved sagen.
-          På trods af at rygterne om afskaffelsen af fjernlån viste sig at ”bare” blive til forringelse af åbningstider, vil rygtet ikke gå væk, og der er derfor stadig grund til at være varsom.
-          Det besluttes at skrive til den nye minister, samt Folketingets kulturudvalg, og orientere om sagen generelt og den generelle nedlukning af arkiverne.
-          Der skal skrives en kronik til Politikken, hvori der skal gøres opmærksom på det paradoksale i at have en kulturhovedstad uden kultur.
-          Der er en revision af Arkivloven på, og skal være færdig senest oktober 2017. Den nuværende er fra 2003, og skulle egentlig have været revideret i 2013.

Der er generalforsamling i ’Forening Læsesal til Aarhus’ næste gang den 24. april kl. 18:30. Så må vi se om der kommer flere informationer på bordet inden da, eller om næste opdatering må vente.

Daniel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar