mandag den 20. februar 2017

Andre folk har altid sagt det bedst

"It is a part of the price we pay for our libert, which cannot be guarded but by the freedom of the press, nor that be limited without danger of losing it." - Thomas Jefferson, 25. jan, 1786


Åh, Trump. Sur, sur, sur, lille bi omkring. Tag dog og bliv voksen!

Det farlige ved at vende folket imod pressen, og medierne, er at så risikerer vi at de får mundkurv på, og bliver statskontrollerede, hvilket er måden hvorpå langt de fleste diktaturer er begyndt.
Ja, nogle gange går pressen måske for vidt, men, den har dog stadig til opgave at sikre at magtens tredeling bliver overholdt af alle parter. Bravo til denne journalist, der tør stå imod Trump, og konfrontere ham på direkte TV:

Trump prøver så dejligt at leve i sin egen verden, med sine egne regler. ”Vi kan sagtens bygge en mur på den mexicanske grænse og få Mexico til at betale den selv.” Måske hvis det var i mexicanernes interesse at få en mur, kunne det være de var villige til at betale for noget af muren. Den eneste måde at få mexicanerne til at betale for hele muren, ville være at tvinge dem med magt. Så meget for ”the land of the free”.

Trump udsteder et indrejseforbud for alle fra syv muslimske lande, lige meget om de har amerikansk statsborgerskab, er på ferie med visa, eller er flygtninge fra et meget bekriget område i verden, fordi han ”tænker på folkets sikkerhed.” Det er godt at der i det mindste er næstekærlige amerikanere som protesterer imod indrejseforbuddet, og stod med åbne velkomne arme til at tage imod folk* da Washington federal judge James Robart aflagde veto mod indrejseforbuddet, og kaldte det ukonstitutionelt. Som retaliation skældte Trump hamp ud, på Twitter selvfølgelig, for det er hvad enhver anstændig person gør, og kaldte Robart for en ”såkaldt dommer”. Som om at dommertitlen, en titel givet af præsidenten og senatet for livstid, bare er en ligegyldig rolle; med andre ord at magtens tredeling i det lovgivende, udøvende og dømmende magt, som beskrevet af Montesquieu, er totalt ligegyldig. Farvel til Checks-and-balances. Heldigvis dømte appeldomstolen enstemmigt imod indrejseforbuddet. Trumps svar? ”See you in court!” Så meget for ”the land of the free”.

Trump prøver at vende folk imod medierne, kalder dem falske, og løgnagtige, bare fordi de kan finde ud af at baggrundstjekke forskellige fakta, og kan konfrontere ham med sine skiftende udtalelser. Hans talspersoner har været nødt til at opfinde nye termer, bare for at kunne forsvare dine skøre påfund. ”Alternative fakta”? Hvad i gehejmerådens fortrolige indsigt er det? Fakta er fakta, det er 100 % objektivt, og kan ikke bøjes, hvilket man kan diskutere med sandheden, som meget ofte er subjektiv.
Carl Bernstein, journalisten som løste Watergateskandalen, talte med New York Times, og kaldte Trump for autoritær uden forståelse rollen den pressefriheden spiller.[1] Så meget for ”the land of the free”.

Jeg har ikke lyst til at begynde at sammenligne Trump med Hitler, som mange andre har gjort. Jeg vil hellere lade Karl Marx tale: ”(Georg Wilhelm Friederich) Hegel bemærker et sted at alle store verdenshistoriske kendsgerninger og personer så at sige forekommer to gange. Han glemte at tilføje: første gang som tragedie, anden gang som farce[2].


Til slut har jeg kun tilbage at sige til dig, Trump, hvad biskop Tyge af Aarhus sagde til munkene i Øm kloster i 1263: ”Å, hold dog op med eders skvalder!”




* YouTuberen Hank Green gik til Twitter, og fik sine følgere til at demonstrere mod indrejseforbuddet, ved at sende ham #noban tegninger, og så ville han donere 5$ til diverse flygtningeorganisationer for hver tegning han fik tilsendt, over 2.000, og en snes stykker satte han til salg som plakater, hvoraf overskuddet også ville gå til flygtningeorganisationer.


Her er min yndlings af #noban plakaterne



[2] Kjørup, Søren; Menneskevidenskaberne: Humanistiske forskningstraditioner bd.2. side 101

Ingen kommentarer:

Send en kommentar