fredag den 30. september 2016

Erhvervsarkivssagen fortsat

Det ser ud til at Rigsarkivar Asbjørn Hellum fortsætter planerne med at lukke læsesalene i Landsarkiverne. Studenterne på AU er begyndt at tage kontakt med SDU, og måske også ÅU, om at iscenesætte en landsdækkende demonstration, da det nu er os alle der vil blive ramt af Rigsarkivarens planer, og ikke længere kun Aarhus lokalt.

Der står i Arkivlovens §4 del 3 at ”[Statens Arkiver har til formål] at stille arkivalier til rådighed for borgere og myndigheder, herunder til forskningsformål,”[1] og det er de vel strengt taget også, selvom de kun er tilgængelige i Kjøbenhavnstrup, men det er langt de færreste som har mulighed for at rejse fra f.eks. Børglum til København bare for at læse en to-tre sider, som ellers altid har været tilgængelig i Viborg, som dog stadig er forholdsvis langt væk, og så rejse hjem igen.

Et af formålene med Landsarkiverne i sin tid var at samle dokumenter og arkivalier for en landsdel, så de var tilgængelige for folk i den landsdel, og at de ikke alle var samlet i København. Så hvori ligger idéen i at få det hele lukket for alle andre end folk i København?

De fire Landsarkiver er:
·         Nørrejyllands Landsarkiv i Viborg
·         Sønderjyllands Landsarkiv i Aabenraa
·         Fyns Landsarkiv i Odense
·         Landsarkiv for Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm.

Sidstnævnte er efter omorganisationen af Statens Arkiver i oktober 2014 blevet nedlagt og flyttet til Rigsarkivet.

Teknisk set er der ikke noget der hedder et Landsarkiv i dag, efter førnævnte omorganisation af Statens Arkiver blev alle arkiverne omdøbt til Rigsarkiv, hvorfor Sjællands Landsarkiv blev nedlagt, da det ikke rigtigt gav mening at have både ”Rigsarkivet” og Rigsarkivet, København” i København.
Erhvervsarkivet i Aarhus hørte også under denne omvæltning og hed i sit sidste års tid officielt ”Rigsarkivet, Aarhus”, men ingen havde jo reelt tid til at begynde at vænne sig til at kalde det dét før det blev lukket.

I §7 del 3 står der at ”[Kommunerne og regionerne kan oprette arkiver med det formål] at stille arkivalier til rådighed for borgere og myndigheder, herunder til forskningsmål”. Det var selve tankegangen bag oprettelsen af Erhvervsarkivet i sin tid, okay dengang var det private som stod for initiativet, men det ændrer ikke på hensigten med arkivet. Aarhus Kommune oprettede i 2011 ”Aarhus Stadsarkiv”, for at videreføre den idé, så alle borgere og myndigheder der skulle være interesseret kunne få lov at læse om byens historie.

I del 4 stk. 2 står der at ”Statens Arkiver samarbejder med de kommunale og regionale arkiver.” Det at Rigsarkivet er gået med til at tilbagegive de Aarhusianske erhvervsarkivalier fra Viborg til Aarhus Stadsarkiv er vel i bund og grund et tegn på at de følger loven og samarbejder, men 950.000 kr. virker stadig som en noget heftig pris for at Aarhus kan få dem tilbage.

Selvfølgelig koster transporten, og det tager nok nogle kræfter, og tid, at udfinde de rigtige arkivalier som Aarhus skal have tilbage, men alligevel virker prisen for høj. I hvert fald for en studerende på en SU som muligvis bliver beskåret.

Opdateringer følger snarest…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar