torsdag den 22. september 2016

Nogle gange må man lide for sin passion.

Det har ikke mindst været tilfældet for de historiestuderende på Aarhus Universitet, hos hvem jeg nu kan kalde mig en af samme.

Jeg hørte den første uge, midt i al ruseriet der foregik, lidt om noget med et arkiv hvor man kunne læse til sit bachelorprojekt eller Speciale i kandidatuddannelsen, som var blevet flyttet til Viborg, men jeg fik ikke mere information da.

Det gjorde jeg så i dag.

Det viser sig, at der var tale om Erhvervsarkivet, der blev oprettet i 1940’erne af to hovedårsager:
1.       For at samle landets erhvervsarkivalier på ét sted, så man for første gang kunne få lidt offentligt indblik i Danmarks erhvervshistorie.
2.       For at Danmarks næststørste by kunne have et arkiv med mulighed for fjernlån, så alle lokalhistorikere, slægtsforskere, historieinteresserede og ikke mindst studerende på AU kunne få mulighed for at læse statsejede arkivalier fra Rigsarkivet, eller Landsarkiverne i Viborg, Aabenraa og Odense.

En af hovedarrangørerne bag Erhvervsarkivet i Aarhus var historikeren Vagn Dybdahl, som senere blev Rigsarkivar frem til sin pension i 1992.

Så Aarhus har haft sit eget arkiv siden 1948, og siden 1963 i Smykkeskrinet, som bygningen af arkitekt Hack Kampmann, på Vester Allé 12, bliver kaldt. Med mere end 7.000 arkivalier, størstedelen fra 1850-1950, men endog nogen helt tilbage fra 1500-tallet, blev Erhvervsarkivet en populær besøgsdestination for mange interesserede i alle mulige former for historie.
I 2011 blev Aarhus Stadsarkivet oprette, og det flyttede ind sammen med Erhvervsarkivet i Smykkeskrinet, hvilket gjorde et samarbejde mellem de to arkiver muligt. Stadsarkivet var, og endnu er, dog ikke en del af Rigsarkivet, så man kan ikke fjernlåne til og fra Stadsarkivet, men det gør jo ikke så meget, når de to nu arbejder sammen.


Så skifter vi til år 2015.

Den nuværende Rigsarkivar Asbjørn Hellum besluttede åbenbart at det ikke var sikkert at beholde de gamle, dyrebare og uerstattelige dokumenter i en så gammel, fugtig og ikke-klimaforbedrelige bygning, og annoncerede at Erhvervsarkivet i Aarhus den 18. december 2015 ville blive flyttet til det nærmeste Landsarkiv, altså Viborg.

Det endda på trods af at den, fredede, bygning lige var blevet renoveret for flere millioner så fugtighedsproblemet egentlig ikke var gældende, men Rigsarkivets ledelse holdt fast i sin mening om at det ville på langt sigt ikke kunne betale sig at renovere, og så ville arkivalierne alligevel være i fare.

Og så begyndte kampen mellem Rigsarkivets ledelse på den ene side, og alle de historisk interesserede i Aarhus på den anden. Her har Aarhus Stiftstidende været en stor hjælp til at læse op på begivenhederne.


Forløbet i korte drag:
·         De historiestuderende arrangerede en demonstration 18. marts, anført af Facebookgruppen ”Bevar Erhvervsarkivet Aarhus”.[1]
·         Lektor på AU tager, i et læserbrev, handskerne af, og går verbalt til angreb mod Rigsarkivar Asbjørn Hellum, og siger at han går direkte imod sin forgængers (Vagn Dybdahl) hensigt med Erhvervsarkivet.[2]
·         Flere Aarhusianske grupper og erhverv forundres over hvorfor de historiske arkivalier de gav til Erhvervsarkivet i den tro om at de dermed ville forblive i Aarhus skal flyttes til Viborg, og flere af dem vil have deres dokumenter igen hvis det er den eneste måde at undgå at de flytter til Viborg. Heriblandt: AGF, Århus håndværker-forening og Århus orkesterforening[3]
·         I november er den nye arkivbygning i Viborg færdig. Stadsarkivet er ”reddet” og kan forblive i Aarhus, i en læsesal i Dokk1[4]
·         9. december. AU er i forhandlinger med Rigsarkivet om muligheden for at få en registreret læsesal til fjernlån på Dokk1. Universitetet er villigt til at betale for at de studerende kan fjernlåne de arkivalier der skal bruges til Dokk1 i 150 timer om foråret og efteråret, men Rigsarkivaren siger nej. Hvis der skal være en fjernlånslæsesal i Aarhus, så skal den være tilgængelig for alle byens borgere, og siger dermed indirekte at kommunen skal betale for læsesalen.[5]
·         Klokken 13 fredag den 18. december lukker Erhvervsarkivet for offentligheden for sidste gang. Flere historisk interesserede er mødt op for at sige farvel til deres kære arkiv.[6]

En af pointerne for at Erhvervsarkivet skulle flyttes til Viborg, efter hvad vi fik at vide i dag, var at man fra Rigsarkivets side helst ikke så at man centraliserede for meget i de større byer. Men man beholder selvfølgelig Rigsarkivets Hovedkontor i København.
På dette punkt, er det kun Aarhus der er blevet ramt.
SDU har hovedsæde i Odense, hvor der ligger et Landsarkiv, og et mindre fakultet i Sønderborg med ca. 30 km til Aabenraa Landsarkivet. I modsætning til de op mod 80 km fra Aarhus til Viborg.

Slaget om Aarhus’ eget arkiv blev tabt, men folk kæmpede videre, i foråret oprettedes ”Forening Læsesal til Aarhus”[7], man har måske mistet arkivet, men hvis man kan få en læsesal, kan man fjernlåne alle de tekster man ellers har mistet.

Bygningen, Smykkeskrinet, er fra september 2016 blevet tildelt Aarhus Byret, som p.t. er i gang med at renoverer bygningen så den er klar til at blive taget i brug som ret.

16. september kom det frem, at Rigsarkivet kræver 950.000 kr. for at de private Aarhus arkiver, såsom AGF arkiverne, og Aarhus Stiftstidendes arkiver, kan komme hjem til Aarhus, og få en plads i Stadsarkivet i Dokk1[8].

Og det er så hvor vi er i dag.
Det virker som om at Rigsarkivets ledelse ikke har haft interesse for de historiestuderende, som når de skal til at skrive speciale, bliver nødt til at pendle frem og tilbage til Viborg, flere gange om ugen. En tur som bare en enkelt gang kan ødelægge SU-balancen for de studerende den måned. Og når man samtidig ser at SU-satsen nu igen er oppe til debat, risikerer vi let at portemonnæen bliver tom inden den 10. i en måned.

Og så kommer der oven i det, hvad jeg ikke lige har kunnet finde en artikel om, men jeg fik at vide på mødet, at der er tale om at Rigsarkivet vil lukke alle arkiverne, undtagen det i København, for fjernlån.
Med andre ord vil vi blive nødt til at rejse til København for at bestille de arkiver vi gerne vil læse i, rejse hjem til at få undervisning dagen efter, rejse tilbage til København for at læse det bestilte materiale i læsesalen, og rejse hjem igen om aftenen.

For det er jo helt klart en bedre løsning.

Og hvis det der med at man ikke ville centralisere for meget i de større byer nu også var sandt, hvorfor i alverden centraliserer man så hele moletjavsen i København? Den største af alle de pågældende byer?

Hvis det er Rigsarkivets ledelses opfatning, at der ikke skal uddannes flere historikere fra andre universiteter end det i København, så skal de da bare sige til. Vi kan godt se når vi ikke er eftertragtede.


Nu må vi så lige se om der bliver gjort noget ud af den ”trussel”, eller om det bare er en tanketorsk som ikke skulle være kommet i omløb.
Hvis der bliver brug for en ny demonstration for at vise ledelsen, at vi ikke vil finde os i at blive fejet sådan bort, så kan det muligvis være at jeg skal tage til min første demonstration.

Men lad os i første omgang håbe på at det ikke bliver nødvendigt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar